2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Budapest: 10o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Ismét a taxisok kedvére tett a kormány az új hatósági áras rendelettel

frisshirek.hu | 2023. január 26. - 14:40
Ismét a taxisok kedvére tett a kormány az új hatósági áras rendelettel

Megijedtek a taxis szervezetek attól a Fővárosi Közgyűlésben elhangzó ötlettől, hogy el kellene törölni a taxisok hatósági árszabását, és azonnal a kormányhoz siettek, hogy védje meg a 2013 és 2015 között kialkudott rendszert. A kormány eleget is tett a kérésnek, de arra még lehetőséget hagyott, hogy a tegnap a Fővárosi Közgyűlésben megszavazott tarifaemelés életbe lépjen.

Nem késett soká a kormány válasza arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés tegnap emelte a taxi tarifákat Budapesten, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Az önkormányzati döntés értelmében

március 6-tól 10 százalékkal nőnek a díjak,

az alapdíj ezerről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra.

Nem sokkal a közgyűlési határozat után érkezett a hír, hogy a kormány újabb hatósági árat vezetett be. Ahogy arról a 24.hu beszámolt, a Magyar Közlönyben megjelenő kormányrendelet értelmében vészhelyzet ideje alatt nem lehet változtatni a rendelet kiadásának napján hatályos tarifán. A kormány, mint annyi minden más esetében, úgy itt is az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozik.

Azonban éppen a budapesti taxisok kérték a tarifaemelést, miután a kormány eltörölte az üzemanyag-ársapkát. Több alkalommal egyeztettek is javaslatukról a fővárosi vezetéssel, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a végül elfogadott emelés nem tükrözi a taxis szervezetek kérését. A budapesti Fidesz-frakció erre hivatkozva nem támogatta az emelést.

Az áremelés ugyanis kiegészítült volna azzal a tétellel, hogy nem maximumot jelölt volna, hanem csak középárat, így attól 10 százalékkal felfelé és lefelé is el lehetett volna térni.

Emiatt fordultak aztán a taxis szervezetek a kormányhoz, hogy maradjon meg Budapesten is a hatósági ár, hiszen a fővárosi közgyűlésben még olyan felvetés is elhangzott (Baranyi Krisztinától, Ferencváros polgármesterétől), hogy térjenek át a szabad piaci árazásra. A Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK) csütörtökön közleményben reagált a kormány új intézkedésére, amelyet a taxis szakma kérésének nevezett.

A kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki

- írták nyilatkozatukban. A kormányzati támogatásnak köszönhetően országszerte biztonságos és kiszámítható maradhat a taxiszolgáltatás. A budapesti kamara szerint a 2013 és 2015 között a főváros, a BKIK és a taxis szervezetek, cégek részvételével

kialakított keretrendszer megszüntetése a valamennyi érintett fél számára kielégítő egyensúlyi helyzet felborulásával fenyegetett volna.

A budapesti kamara és a kezdeményezést indító vidéki és fővárosi szakmai szervezetek üdvözlik a fuvarszervezőktől a vállalkozókon át az utasokig minden fél számára előnyös intézkedést - zárták közleményüket.

A kiemelt kép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd