2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Budapest: 8o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Hiába járt le Schadl György végrehajtói megbízása tavaly, nem vették el az engedélyét - újabb beszélgetésrészlet szivárgott ki

frisshirek.hu | 2023. március 27. - 19:30
Hiába járt le Schadl György végrehajtói megbízása tavaly, nem vették el az engedélyét - újabb beszélgetésrészlet szivárgott ki

Év végén lejárt Schadl György hétéves végrehajtói megbízatása, de nem vonták meg tőle a működéshez szükséges engedélyt. Az országban működő mintegy 200 végrehajtó közül nyolcvannak járt le a megbízatása 2022-ben, közülük az egyik volt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnöke. Itt az újabb kiszivárgott beszélgetés: „Évi százötvennek nagyon örülnék” – így beszélte meg Schadl György és „Gazdája”, miként fejnek meg egy alapítványt.

Az rtl.hu értesült arról, hogy akinek lejárt az engedélye, annak tavaly jeleznie kellett, hogy folytatni akarja-e a tevékenységét vagy sem. A vádirat szerint a korrupciós botrányban a kapcsolatain keresztül több mint 920 millió forintot szerzett Schadl György jelenleg is szerepel a végrehajtók névjegyzékében, azaz irodáját a büntetőper ellenére tavaly nem fosztották meg a folytatás lehetőségétől.

A tevékenységét előzetesbe kerülésekor felfüggesztették, azaz ha meg is maradt az irodája és az ahhoz tartozó engedélye, jelenleg nem végezhet végrehajtói munkát.

A hosszabbításnak két oka lehet:

  • vagy egyszerűen úgy határoztak, hogy meghosszabbítják a működési engedélyét,
  • vagy valaki fegyelmi eljárást indított Schadl György ellen, és amíg az véget nem ér, felfüggesztették a hosszabbításról szóló döntést. (Ebben az esetben Schadl Györgynek nem is kellett kérelmet benyújtania a folytatásról, mert automatikus az eljárás.)

A laphoz jutott információk szerint azok körében, akiknek szintén lejárt az engedélyük, nagy felzúdulást keltett az ügy. A törvény alapján azoktól vonták meg a működési engedélyt, akik kettőnél többször kaptak fegyelmi büntetést, vagy akik legalább egyszer írásbeli megrovást kaptak. Az engedélyüket elvesztett végrehajtók között található az a Tótszegi Tibor, aki 1995 óta foglalkozik az országban legrégebben ilyen tevékenységgel. Neki mindössze annyi bűne volt, azért indítottak fegyelmi eljárásokat ellene, mert 2015-ben és 2016-ban nem megfelelően használta a végrehajtók elektronikus rendszerét, az Egységes Végrehajtási Ügyviteli Rendszert (EVÜR).

„Annak idején apróbb hibákba kötöttek bele, majd az akkor hozott fegyelmi döntésekre hivatkozva tavaly év végén elvették tőlem az engedélyt”

– idézi Tótszegi az Rtl.hu, hozzátéve: az elektronikus rendszer hibáira a végrehajtóktól sok panasz érkezik, ennek ellenére a nem megfelelő használatra hivatkozva többen is fegyelmi büntetést kaptak, többek ellen jelenleg is folyik eljárás.

De hogy milyen káosz uralkodik a végrehajtóknál, az mutatja, hogy az új rendszert, amit már 2019-ben törvénybe iktatottan használni kellene, a mai napig sem alkalmazzák. 

Újabb beszélgetésrészlet Schadl György és "Gazdája" között: „Évi százötvennek nagyon örülnék” 

Újabb részlet látott napvilágot hétfőn a Telex jóvoltából a beszélgetésből, amelyet Schadl György folytatott R. Róbert hírhedt alvilági figurával, a Schadl-Völner ügy harmadrendű vádlottjával.

A két férfi azt beszélte meg, miként fejhetnének meg egy alapítványt.

„R. R.: Ha az el van intézve, te tudod mennyi pénz van ebben?

S. Gy.: Én nem tudom. De reméljük, megtudom.

R. R: Véleményed szerint mennyi pénz van benne? Olyan buta emberek csinálják, Gyuri, én nem bántok meg senkit.

Schadl: Ne, nekünk, ha van belőle egy évi százötven, én annak nagyon örülnék.

R. R.: Mennyi?

Schadl: Egy évi százötvennek nagyon örülnék.

R. R.: Ha mellé állnál ennek az ügynek? Úgy, úgy normálisan, tehát, tényleg normálisan?

Schadl: Igen.

R. R.: Mennyi van benne?

Schadl: Ühüm.

R. R.: Ha kutyaként kezeljük a nőt? És beállítjuk a sorba?

Schadl: Igen.

R. R.: Mivel nekünk megvannak az épületeink, megvan mindenünk?

Schadl: Ühüm.

R. R.: Figyelj! Nem olyan, nem mondom, hogy olyan borzasztóan nehéz az Optent használni. Dubajban vásároltak lakást, New Yorkban, Thaiföldön, Németországban. Évi százötven az úgy megjön, hogy soha nem mész oda. Csak fenyegető sms-t írsz. És mi felezünk, ugye? […]

Schadl: Ennyi.

R. R.: Figyelj!

Schadl: Jól van, édes gazdim.

R. R.: Öt-, hatszáz-, nyolcszázmilliókat keresett évente.”

Fotó: atv.hu híradó vágókép