2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 28o
Az ország 19 megyéjében

A klímaváltozás is hozzájárulhat a halálozások magas számához a Mount Everesten - videóval!

frisshirek.hu, 2023. május 31. - 14:15
A klímaváltozás is hozzájárulhat a halálozások magas számához a Mount Everesten - videóval!

A klímaváltozás okozta változékony időjárás miatt különösen sok halálos áldozatot szedett a Mount Everesten az idei hegymászószezon - írta a The Guardian című brit napilap.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Idén eddig 12 olyan hegymászó halálát erősítették meg,

aki a világ legmagasabb hegyét próbálta meghódítani, öt embert pedig hivatalosan eltűntként tartanak nyilván, köztük a magyar Suhajda Szilárdot, akinek keresését múlt hét végén adta fel a nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat.

A veszteségmérleget a nepáli idegenforgalmi minisztérium is megerősítette. Közlésük szerint az időjárási körülmények idén nem kedvezőek a csúcs meghódításához, főként ez okozta a 17 hegymászó halálát.

A klímaváltozásnak jelentős következményei vannak a hegyekben

- hangsúlyozták az MTI szemléje szerint. Évente 5-10 hegymászó halt meg a Mount Everesten az utóbbi időben. Kiemelkedően tragikus év volt a 2014-es, amikor szintén 17 halálesetet jegyeztek fel, akkor az áldozatok többsége helyi serpa volt, akiket egy lavina sodort el.

A nepáli kormányt többen bírálták amiatt, hogy idén minden korábbinál több, 479 hegymászóengedélyt hagyott jóvá.

Egy engedélyért 5 millió forintot számolnak fel, így a mászószezon komoly bevételi forrást jelent a himalájai országnak. A hatóságok tagadják, hogy túllőttek volna a célon az engedélyek kiadásakor, és arra hivatkoztak, hogy maga a szezon az átlagosnál hosszabb lesz az idén, így el tudják kerülni a zsúfoltságot.

Ang Norbu Serpa, a nepáli hegyivezetők szervezetének elnöke viszont úgy nyilatkozott, hogy

túl sok mászóengedélyt adnak ki a hatóságok, és ez erős környezeti nyomást helyez a hegyre.

Meglátása szerint míg korábban főként edzett, jó állóképességű, tapasztalt hegymászók vállalkoztak a Mount Everest meghódítására, újabban egyre jellemzőbb, hogy újonc hegymászók is próbálkoznak. Szakértők és elismert hegymászók arra figyelmeztetnek, hogy

a 8848 méter magas Mount Everestre egyre többen afféle turistalátványosságként tekintenek, mintha olyan játszótér lenne, ahol az izgalomra vágyó gazdagok kiélhetik vágyaikat.

Még olyanok is nekivágnak időnként az útnak, akiknek csak kevés tapasztalatuk van a magashegyi hegymászásban, viszont ki tudnak fizetni akár 20 millió forintot is meghaladó összeget azért, hogy felsegítsék őket a csúcsra.

Ez azonban nem igaz Suhajda Szilárdra, aki már három 8 ezer méteres hegyet is megmászott, és mindhármat oxigénpalack nélkül teljesítette, akárcsak ahogy a Mount Everestnek is nekivágott.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt is, hogy a globális felmelegedés kedvezőtlen hatásain túl a Khumbu-gleccseren levő alaptáborban folyó egyre intenzívebb emberi tevékenység következtében is veszélyesebbé válnak a hegyen a körülmények.

Az utóbbi 30 évben a Mount Everest gleccsereiből kétezer évnyi jég olvadt el

a legújabb felmérések szerint. További súlyos gond, hogy a hegymászók tömege hatalmas mennyiségű szemetet hagy szerteszét maga után. Ezen a problémán valamelyest segített, hogy az utóbbi időben a mászóknak 1,3 millió forintnak megfelelő letétet kell befizetniük, amelyet csak akkor kapnak vissza, ha 8 kilogramm szemetet lehoznak magukkal az expedíció után. Ettől függetlenül a hegy továbbra is tele van szeméttel minden mászószezon végére a hegyivezetők szerint.

A Telex cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy a hetven év alatt, amikor először mászta meg ember a világ legmagasabb pontját (dokumentáltan), azóta hulladéktenger alakult ki a Csomolungmán. Elhagyott sátrak és felszerelések borítják be a hegyek királyát.

A napokban elhunyt magyar hegymászóra tegnap emlékeztek meg a budai Szemlőhegyi-barlangnál, amelyről a frisshirek.hu-n a helyszínről számoltunk be. Május 31-én szerdán este pedig Nagy-Kevély hegyre hirdettek emléktúrázást, amely itthon az egyik kedves túracélja volt Suhajda Szilárdnak.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com