2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Menczer Tamás saját szavaival önellentmondásba kerülve emlékezett meg Trianonról

frisshirek.hu, 2023. június 05. - 18:15
Menczer Tamás saját szavaival önellentmondásba kerülve emlékezett meg Trianonról

A külhoni magyarokért kiállni csak egy erős ország tud, a magyar kormánynak mindig voltak olyan stratégiai céljai, amelyekért a válságok alatt is harcolt - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap, a nemzeti összetartozás napján Piliscsabán rendezett megemlékezésen.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Menczer Tamás, aki egyben Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, az MTI beszámolója szerint ilyen stratégiai célkitűzésnek nevezte a munkahelyek, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés védelmét, valamint kiemelten fontosnak nevezte a családok támogatását, mert

minden magyar gyermek egy újabb őrhelyet jelent.

Az államtitkár hozzátette, a külhoni magyaroknak is az a jó, ha a politikai kapcsolatok kiegyensúlyozottak, és a szomszédos országokkal közösen építenek egy sikeres Közép-Európát, ahol a nemzetiségek nem elválasztanak bennünket, hanem összekötnek. A kárpátaljai magyarok helyzetéről szólva Menczer Tamás kijelentette, jogfosztásuk már a háború előtt megindult, de

a kialakult helyzetre való tekintettel a kormány a nézeteltéréseket nem helyezte előtérbe.

Ezzel szemben a valóság - ami az MTI beszámolójából kimaradt - az, hogy a kormány lépten-nyomon nemzetközi porondon is azt hangoztatja, hogy Ukrajna veszélyezteti nyelvtörvényével a helyi magyarság megmaradását.

A politikus - a beszámoló szerint - elmondta, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójában támogatja Ukrajnát, például Magyarországon 1300 iskolában és óvodában fogadnak Ukrajnából menekült gyereket. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan - a jelenlegi ukrán törvények értelmében - szeptembertől 99 magyar iskola nem folytathatja működését Kárpátalján - mutatott rá, amellyel ismét csak "előtérbe helyezte" a nézeteltéréseket.

Menczer Tamás kijelentette, a magyar kormány azt kéri, hogy adják vissza a kárpátaljai magyarság korábban meglévő szerzett jogait, amelyeket minden kétoldalú megállapodással és nemzetközi egyezménnyel ellentétesen vettek el.

Amíg ezeket a jogokat nem adják vissza az ottani magyaroknak, addig Ukrajna euroatlanti integrációját nem támogatjuk

- mondta az államtitkár. Közlése szerint Magyarország az Európai Unióban egyedül van a békepárti állásponttal. Az ukránok és az oroszok mellett magyarok halnak még meg ebben a háborúban, "ez az, amit a mi nyugati barátaink hajlamosak elfelejteni" - tette hozzá.

Az a történelem tanulsága, hogy összekapaszkodva erősek vagyunk, ezért a teljes magyarságnak összekapaszkodva kell kiállnia a béke mellett, mivel a magyarság érdeke a béke

- zárta beszédét Menczer Tamás.

A kiemelt kép forrása: a politikus Facebook-oldala