2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 24o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Átadták Magyarország első kétszintes sertéstelepét

frisshirek.hu, 2023. június 13. - 19:15
Átadták Magyarország első kétszintes sertéstelepét

Fennmarad a gazdák és a kormány "tűzben edzett szövetsége" és a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása; lesz kezdőgazda-támogatás 40 ezer euróval és működő-kezdőgazdaság támogatás legfeljebb egymillió eurós támogatással - mondta Nagy István Bugyin.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az agrárminiszter a Hunland-csoport kocatelepének átadóján az MTI beszámolója szerint kifejtette:

a mezőgazdaságban az elmúlt évek fejlődését mutatja, hogy a területi termelékenység, az egy hektárra jutó hozzáadott érték 2010 és 2021 között több mint a 2,5-szeresére nőtt.
Ez Írország után a második legjobb eredmény az Európai Unióban.

A miniszter a magyar mezőgazdaság nagy eredményének nevezte azt, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére is biztosítani tudta a lakosság ellátását jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel.

A gazdák tudják, hogy minden körülmények között számíthatnak a kormányra, amely az agrár-vidékfejlesztési támogatásokon keresztül tud megfelelő fejlesztési forrásokat biztosítani számukra

- jelentette ki. Hozzátette, a források felhasználásáról 351 ezer támogatói döntés született, a kedvezményezettek részére pedig 3400 milliárd forintnyi támogatásról döntöttek, amelyből 1870 milliárd forintot már ki is fizettek. Ezen belül az állattenyésztési ágazatban eddig 3897 kedvezményezett kapott 568 milliárd forintnyi támogatást - tette hozzá a miniszter.

Nagy István leszögezte, a magyar kormány számára továbbra is nemzetstratégiai ágazat az agrárium, ezért a termelői együttműködések fejlesztése az új agrártámogatási ciklusban is fontos. Hozzátette, hogy a termelői együttműködések révén növekszik a gazdák alkupozíciója.

Janssen Jos a Hunland-csoport tulajdonosa elmondta, hogy új kocatelepük beruházásának 7,5 milliárd forintos költségéhez a magyar kormány kétmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Hunland-Farm Kft. a 2022-es üzleti évet 4,7 milliárd forint nettó árbevétellel és 1,6 milliárd forint adózott eredménnyel zárta. 2021-ben a nettó árbevétel 2,6 milliárd forintot, az adózott eredmény 600 millió forintot tett ki.

A kiemelt kép forrása: MTI / Illyés Tibor