2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 28o
Az ország 19 megyéjében

10 év múlva ki fog rólam tanítani? - szobroknál akcióztak a momentumosok

frisshirek.hu, 2023. június 18. - 17:00
10 év múlva ki fog rólam tanítani? - szobroknál akcióztak a momentumosok

A Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX pénteken és szombaton országszerte táblákat helyezett ismert magyarok költőket, írókat, államférfiakat ábrázoló köztéri szobrokhoz, összesen 49 településen - írta meg a Magyar Narancs.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az akcióval a státusz- vagy bosszútörvény elleni tiltakozásokhoz csatlakoztak, mert a kihelyezett táblákon az a szöveg volt olvasható, hogy

10 év múlva ki fog rólam tanítani?

A hónapok óta tartó tiltakozások és a kormány hajthatatlansága árnyékában ugyanis folyamatosan mondanak fel a tanárok, további ötezren pedig, ha nem javul a helyzet, a jövőre nézve helyezték azt letétbe, így szeptembertől akár 21 ezer pedagógus is hiányozhat majd az oktatási rendszerből - összesítette a számokat összeállításában a Válasz Online.

Az ellenzéki ifjúsági szervezet akciójának leginkább látványos eleme az volt, hogy a Hősök terén a millenneumi emlékmű szobraira is került a táblákból. A Magyar Narancsnak Borsik Viktor, a Momentum TizenX elnöke az akcióról a következőt nyilatkozta:

Súlyos válságban van a magyar oktatás, aminek az egyik legjobban észrevehető tünete a súlyos tanárhiány. Lassan tényleg ott tartunk, hogy nem lesz, aki tanítsa a jövő generációit. Nem lesz, aki tanítsa a jövő generációt a nagy magyar költőkről, írókról, zeneszerzőkről, történelmi hőseinkről. Nem lesz, aki megtanítsa őket arról, hogy ki volt Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, József Attila. Akciónkkal erre hívjuk fel a figyelmet.

És ha nem lesz, aki tanítson, akkor nem lesz aki tanuljon. És ha nem lesz, aki tanuljon, akkor nem marad senki, aki ezt az országot tovább építhetné , felvirágoztatná

- tették hozzá a Facebookon közzétett videóban. Megszólalásában emlékeztetett arra is, hogy - ahogy erről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk - a Momentum azzal az indítvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz, hogy az uniós pénzek kifizetéséhez szabják feltételül a tanárokat gúzsba kötő státusztörvény visszavonásához, 50 %-os pedagógus-béremeléshez és az oktatás reformjához. A fiatal politikus elmondta azt, mely településeken kaptak tiltakozó táblát a köztéri szobrok:

Ajka, Baja, Balatonfüred, Békéscsaba, Biatorbágy, Bordány, Budapest, Bük, Csömör, Debrecen, Deszk, Domaszék, Dunakeszi, Dunaújváros, Ecser, Eger, Fót, Gödöllő, Gyula, Hajdúszoboszló, Hódmezővásárhely, Jászapáti, Jászberény, Jászjákóhalma, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Komló, Mezőszentgyörgy, Mezőtúr, Miskolc, Nagykanizsa, Nagykőrös, Oroszlány, Pátka, Pécel, Pécs, Pomáz, Pusztaszabolcs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely, Tata, Tatabánya, Törökbálint, Vanyarc, Veszprém.

A kiemelt kép forrása: a Momentum TizenX Facebook-oldala