2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 27o
Az ország 19 megyéjében

A 45 éves Garfield-ot pici köztéri szoborral köszöntik Budapesten

frisshirek.hu, 2023. június 19. - 16:05
A 45 éves Garfield-ot pici köztéri szoborral köszöntik Budapesten

45 évvel ezelőtt, 1978. június 19-én jelent meg először Jim Davis alkotásában az első, pár képből álló Garfield-képregény az újságokban - emlékezett meg a Telex cikkében az évfordulóról, Kolodko Mihály újabb köztéri gerilla alkotásának köszönhetően.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Jim Davis valaha a saját nagyapjáról alkotta meg az ikonikus macskát saját bevallása szerint. Jellemében és testi felépítésében is visszaköszönnek a vidéki farmer nagyapja vonásai Garfieldon, akit egy lusta, cinikus, kövér macskaként jellemezhetnénk. A figurájáról egyszer így vallott:

azért választottam macskát főhősül, mert sikeres kutyahősök már szép számban léteztek akkoriban a képregény műfajban és én nem szeretek versenyezni.

Ha az alkotó nem is szeretett versenyezni, alkotása mégis az élre tört, mert 1982-ben már mint a legnépszerűbb képregényfiguraként tartották számon lasagne-t szerető fiktív macskáját. Ezzel hatalmas, a világot rendre megmentő szuperhősöket utasított maga mögé. Hazánkban a rendszerváltás után, 1990-ben jelent meg alakja.

A We Love Budapest cikke szerint Kolodko Mihály szobrászművész a pesti, VII. kerületi Dembinszky utca egyik sarkán rejtette el Garfield-ját, amely a művész szokásától eltérő módon színesen jelenik meg a köztéren. Talán az sem véletlen, hogy éppen az Állatorvosi Egyetemhez közel. Kolodko Mihálynak nem ez az első és egyetlen ilyen apró szobrászművészeti alkotása. A főváros polgárságát rendre meglepi apró műveivel, amelyet

ő nem szeret miniszobroknak nevezni, mert emlékműnek tekinti szobrocskáit.

Bár a szobrász szakma nem egyöntetűen pozitívan nyilatkozik munkásságáról, az emberek és a turisták többnyire kedvelik alkotásait. Az biztos, hogy egy egyedi "színnel", pontosabban stílussal gazdagítja Budapest amúgyis izgalmas világát, amely által többek vagyunk és otthonasabbá válnak a rohanós közterek.

A kiemelt kép forrása: Kolodka Art Facebook-oldal