2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Arányaiban dupla annyian vettek részt a budapesti konzultáción, mint a kormányzatin szoktak

frisshirek.hu, 2023. június 19. - 12:24
Arányaiban dupla annyian vettek részt a budapesti konzultáción, mint a kormányzatin szoktak

A budapestiek kiálltak városukért, kiálltak magukért, a Budapesti Lakógyűlésen 136 ezren adták le szavazatukat online - írta a főpolgármester Facebook-oldalán hétfőn. A kormánypárti propaganda kudarcként értékeli a választók 9 százalékos részvételét, holott ilyen magas arányban - ha hinni lehet az adatközléseiknek - a kormány által meghirdetett nemzeti konzultációkon nem szoktak részt venni. Az elemző úgy véli, hogy a siker nem a részvételi hajlandóságon múlik egy-egy ilyen konzultáció alkalmával, hanem azon, hogy az mennyire intézményesült, amely akkor számít valóban demokratikus eszköznek vagy innovációnak, ha a meghirdető politikusok ténylegesen felhatalmazást adnak az állampolgároknak a döntéshozatal befolyásolására.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Sikeresen zárult Budapest történetének legnagyobb részvételi szavazása, az első Budapesti Lakógyűlés,

136 ezer budapesti adta le szavazatát online, a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka

- idézte a főpolgármester bejegyzését az MTI szemléjében.

Ez az eredmény egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra, rám is, másokra is

- tette hozzá. Karácsony Gergely közölte: az első Budapesti Lakógyűlés érdemben különbözik a kormány nemzeti konzultációjától, "mert az az emberek megvezetése, ez pedig a budapestiek megkérdezése", de ettől még sokan összevetik a kettőt. Hozzátette: eddig egy olyan nemzeti konzultáció volt, amely online zajlott, azzal lehet összevetni a Budapesti Lakógyűlést.

Arányaiban az ott résztvevő mintegy 5 százaléknál majdnem kétszer nagyobb volt a részvétel az első Budapesti Lakógyűlésen - mondta. A főpolgármester szerint "napnál világosabb tehát, hogy a budapestiek akarata elől kitérni mostantól nem lehet".

Igaz ez a kormányzati sarc befizetésére éppúgy, mint a Lánchíd közlekedési rendjére és a Lánchídra megígért kormánytámogatás kifizetésére

- írta. Kiemelte: ő megteszi, amit vállalt, a város jövőjéről szóló döntéseket a budapestiek akaratának megfelelően hozzák meg. A Budapesti Lakógyűlés eredményeit kedden ismertetik.

A kormánypárti Pesti Srácok mindezt már úgy tálalta, hogy "alig érdekelt valakit Karácsony lakógyűlése", amit a kormány nemzeti konzultációiról soha sem írna le. A G7 gazdasági portál kissé távolabbról, abból a szempontból elemezte szombati podcast-adásában a két online kérdőívet, hogy azok

a lakosok vagy a politikusok érdekét szolgálja valójában?

Akkor válik egy politikai eszköz demokratikus innovációvá, ha ott a döntéshozatalba valóban bevonják a politikusok az állampolgárt, amikor a rendes, urnához járuló szavazásokon kívül is kap felhatalmazást a választó, hogy érdemben hallassa a hangját, és alakítsa saját és otthona sorsát - emelte ki Oross Dániel a Társadalomtudományi kutatóközpont Politikatudományi intézetének tudományos főmunkatársa.

Nyilván politikai érdek nélkül nincs politikai folyamat, ezt kár lenne eltagadni

- szögezte le az elemző, amelyhez hozzátette, hogy az önkormányzati világban nagyobb eséllyel nyithatnak a választók felé a politikusok, mert a kormányzat részéről őket megszorítások sújtják. Erejüket pedig a közvetlen legitimációból nyerhetik az ellenálláshoz. Arra, hogy a folyton alakuló politikai érdekek innovációknak ágyazhatnak meg jó példa volt a nemzeti konzultáció még akkor, amikor az megszületett.

Az, hogy 2005-ben a Fidesz életre hívta a nemzeti konzultációt, nagyon világosan azzal függött össze, hogy a korábbi kormányzás tanulságait levonva érzékelték azt a kritikát, hogy kormányon nem fogadtak be elég állampolgári véleményt. A nemzeti konzultáció egy állomás volt, hogy megmutassák, hogy a párt demokratikus, tanult a hibáiból

- fogalmazta meg Oross Dániel. Miután azonban a nemzeti konzultációt életre hívő politikai erő hatalomra került, teljesen más szerepet kapott ez az intézmény akkor is, ha a miniszterelnök brandjévé vált. Belőle az ügy és a tartalom teljesen eltűnt - véli az elemző.

Ez tulajdonképpen már egy az egyben egy ilyen fekete-fehér-igen-nem világmagyarázat, ami a miniszterelnökhöz való lojalitás kifejezése

- mondta a 2010 utáni nemzeti konzultációkról Oross Dániel. Meglátása szerint nem a részvételi hajlandóság a döntő egy ilyen konzultáció sikerének a megítélésekor, hanem az, hogy mennyire intézményesültek.

"Az számít, hogy mennyire van jól szabályozva és transzparensen kommunikálva. Nem azon múlik, hogy 5000 ember szavaz vagy kétmillió, erre mondjuk egy jó példa a párizsi részvételi költségvetés, ahol több millió ember tud átlátható módon szavazni, de nyilván óriási összegeket és erőforrásokat tesz bele a helyi városvezetés, és nagyon részletesen szabályozott és nagyon sok elemből álló részvételi folyamat zajlik, aminek csak egy állomása a részvételi költségvetés"

- osztotta meg a témában gondolatait Oross Dániel politikai elemző. A Budapesti Lakógyűlést április 21-én hirdette meg Karácsony Gergely, ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, miután bejelentette, hogy beperli a kormányt az aránytalannak és igazságtalannak ítélt szolidaritási adó miatt. Eredetileg június 11-ig tartott volna az online konzultáció, de azt később meghosszabbították június 18-áig. A végeredményt a lakógyűlés honlapjának tájékoztatása szerint június 22-éig ismertetik.

A kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala