2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Befejeződött a Pirk János Múzeum felújítása Szentendrén

frisshirek.hu, 2023. június 21. - 14:42
Befejeződött a Pirk János Múzeum felújítása Szentendrén

Pirk László Munkácsy-díjas festőművész Ég - Föld Áthatása című kiállításának megnyitójával adják át a teljes egészében felújított Pirk János Múzeum épületét június 23-án Szentendrén.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A múzeummal új kulturális intézmény született Szentendrén, a MűvészetMalom szomszédságában

- mondta el az MTI-nek Fülöp Zsolt polgármester. A több százmillió forint értékű önkormányzati tulajdonú épület

a Pirk család tizennégy éven át tartó szervezőmunkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően a várossal együttműködve több lépcsőben újult meg.

A család mellett magánszemélyek és vállalkozások több száz millió forinttal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (ma: Kulturális és Innovációs Minisztérium) 54 millió forinttal járult hozzá a belvárosi épületegyüttes felújításához. A város 2008-ban adta használatba múzeum céljára a romos Bogdányi utcai épületet - idézte fel Fülöp Zsolt -, melynek központi része 2020-ra készült el, és a Magyar Festészet Napján nyílt meg benne Pirk János (1903-1989) Munkácsy-díjas festő és grafikus életműkiállítása.

A múzeumot a 20. századi magyar művészet és a szentendrei festészet kiemelkedő alkotója életműgyűjteményének megőrzésére és bemutatására a város és a család alapította.

Az immár teljesen felújított épület átadásával és Pirk László Munkácsy-díjas festőművész Ég - Föld áthatása című időszaki kiállításának megnyitójával kettős eseményt ünnepelnek: Pirk János születésének 120. évfordulóját és fia, Pirk László 70. születésnapját. Az Ég - Föld áthatása című időszaki kiállítás augusztus végéig látható.

A kiemelt kép forrása: a Pirk János Múzeum Facebook-oldala