2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Hableány-tragédia: tagadta bűnösségét a segítségnyújtás elmulasztásával vádolt hajóskapitány

frisshirek.hu, 2023. június 22. - 08:50
Hableány-tragédia: tagadta bűnösségét a segítségnyújtás elmulasztásával vádolt hajóskapitány

Tagadta bűnösségét a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő Viking Idun szállodahajó 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával megvádolt ukrán kapitánya a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) tartott előkészítő ülésen - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben az MTI-vel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A vád szerint kapitány 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után

tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg

a Hableányról a vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését.

Kedden - a PKKB előkészítő ülésén - a vádlott nem ismerte be a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Az ügyészi és védői bizonyítási indítványok, valamint a sértetti jogi képviselő észrevételeinek rögzítése után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. A büntetőper október 16-án folytatódik a vádlott távmeghallgatásával - közölte a törvényszék.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében ütközött a Hableány sétahajóval.

A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. Egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván. A baleset nyomán több eljárás indult. A kedden elkezdődött büntetőper mellett, a Hableánnyal ütköző szállodahajó ukrán kapitányát is megvádolta az ügyészség vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával.

A polgári perben a károsultak és az áldozatok hozzátartozói, 78 felperes összesen több mint 4 milliárd forint sérelemdíjat követel

a balesetben részt vevő két hajót üzemeltető hajózási társaságtól. A társaságok képviselői vitatják a keresetlevél állításait.

A kiemelt kép: koszorúk a Hableány-hajószerencsétlenség áldozatainak emlékművénél a Margit híd pesti hídfőjénél 2023. június 5-én. A megemlékezésen Kim Dzsin Phjo, a Koreai Köztársaság nemzetgyűlésének elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke vett részt.
MTI / Kovács Attila