2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Tizenkilenc új mentőautó állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál

frisshirek.hu, 2023. június 21. - 11:57
Tizenkilenc új mentőautó állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál

Újabb tizenkilenc mentőautó állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). A járműveket a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára adta át szerdán Budapesten.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Takács Péter az MTI beszámolója szerint elmondta: a szolgálatba helyezett új autókkal öt év alá csökken a mentőautók átlagéletkora. Az államtitkár felidézte, 2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le, ezen belül 2017 óta pedig több mint hétszázat. A kabinet hat éve döntött arról, hogy öt év alá csökkenti a mentőautók átlagéletkorát - emlékeztetett. Az államtitkár azt mondta, hogy a 2010 előtti kormányok az OMSZ-t is elhanyagolták, a szervezet nagyon elöregedett gépjárműparkkal rendelkezett.

Takács Péter az idén 75 éves mentőszolgálatról szólva kijelentette:
a szervezet országos hatáskörrel, magas szakmai színvonalon, példaértékű módon látja el a mentésszervezést. Az emberek bíznak az OMSZ-ben, a szolgálat személyi állománya kiváló, és szintén kiválóan megbirkózott a szervezet az új ügyeleti rendszer koordinálásával

- mondta. Az államtitkár szólt arról is, hogy az alapellátási ügyelet szervezésére létrejött a 1830-as hívószám, ha pedig "nagy baj van", továbbra is a 112-es hívószámot kell tárcsázni. Szeptembertől januárig a jelenlegi ötön felül a többi vármegye is be fog lépni az új ügyeleti rendszerbe - tette hozzá.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója arról beszélt, hogy a 19 új mentőautó szolgálatba állítása a 33 járműből álló beszerzés második ütemét jelenti. Közlése szerint az új autók szerdától már állomáshelyükön, tizenkilenc településen - köztük Ózdon, Miskolcon, és Kapuváron - állnak szolgálatba. A főigazgató a támogatást megköszönve kiemelte, hogy a kormány elkötelezett a mentőszolgálat technikai és szakmai fejlesztésének folytatása mellett. Csató Gábor beszámolt arról is, hogy

a közeljövőben elkészül tizennégy mentőállomás energetikai korszerűsítése mintegy 3,5 milliárd forintos forrásból.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a 33 új mentőautóból álló beszerzést mintegy 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósítja meg a szervezet.

A kiemelt kép forrása: MTI / Bruzák Noémi