2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Vajon hol tartották meg az első köz nélküli közmeghallgatást? Természetesen Gödön

frisshirek.hu, 2023. június 22. - 18:15
Vajon hol tartották meg az első köz nélküli közmeghallgatást? Természetesen Gödön

Június 19-én megtartották az első köz nélküli közmeghallgatást Gödön – számolt be a történtekről a Mérce, amely híradást a Telex szemlézett.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Igencsak vége van már a koronavírus-járványnak, ezért erre tekintettel nem tudták volna ellehetetleníteni a közmeghallgatások intézményét. Szerencsére - legalábbis a kormány számára - a szomszédban háború dúl, ezért erre való hivatkozással, az úgynevezett a háborús veszélyhelyzet miatt a kormány áprilisban arról döntött, hogy

az érintett személyes megjelenése nélkül

is lehet közmeghallgatást tartani. Azaz köz nélkül. Így a tájékoztatást a közmeghallgatás tartására kötelezett szereplő virtuális formában is megtarthatja. Április óta azonban egyelőre csak erőt gyűjtöttek a jogi nonsence alkalmazásához a felek egészen eddig.

Talán nem meglepő, hogy éppen Gödön tört meg a jég, és bonyolították le az első köz nélkül közmeghallgatást,

amely település miatt találhatták ki egyáltalán ezt a furcsa jogintézményt.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n helyszíni tudósításban is beszámoltunk, január végén egy kifejezetten paprikás hangulatú, telt házas meghallgatást tartottak a városban, amely még csak nem is az első volt a sorban. Ahogy akkor is, most is Pest Vármegye Önkormányzatának és a Samsungnak kellett tájékoztatni a lakosságot, immáron azonban nem személyesen, mindössze képernyők előtt.

Nagyvonalúak voltak, mert azért lehetett véleményt mondani a június 19-i köz nélküli közmeghallgatáson: telefonon keresztül.

Kérjük, hogy véleményét maximum 3 percben foglalja össze, ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amennyiben 3 percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot.

A polgárok tehát kellően korlátok közé lettek szorítva. A Mérce emlékeztetett, hogy bár az ország szélesebb nyilvánossága most áprilisban csodálkozott rá igazán a "köz nélkül közmeghallgatás" intézményére, az már valójában debütált hazánkban éppen - ahogy cikkünkben említettük is - a koronavírus-járványra való hivatkozással. A járvány esetében azonban kivételesen érthető is, ha az állam nem akart szűk helyre rengeteg embert összezsúfolni. Ezt a fajta "meghallgatást" pedig éppen a gödiek kipróbálhatták már, és ahogy akkor, úgy most sem bizonyult hatékonynak. Mert bár érdemi válaszokat a januári személyes fórum alkalmával sem igen kaptak a polgárok, ilyen virtuális formában még sokkal kevesebb esély adódott erre.

Annyit azonban a mostani tájékoztatást tartók megígértek, hogy a felmerült kérdésekre június 26-án egy újabb YouTube-közvetítésben válaszolnak majd.