2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Budapest: 25o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Amíg a kormány megvágja a csok-ot, addig Budapest lakhatási programra költ

frisshirek.hu, 2023. június 23. - 07:50
Amíg a kormány megvágja a csok-ot, addig Budapest lakhatási programra költ

Kétmilliárd forint összegű közvetlen európai uniós forrást nyert el Budapest lakhatási programra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Budapesten lakhatási válság van, és a "központi kormányzat lakáspolitikája nem segíti elő a megfizethető, biztonságos bérlakásszektor bővítését", amelynek kulcsfontosságú szerepe volna a válság enyhítésében. Az MTI szemléje szerint hozzátették: a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés bővítése mellett, de - az "egyre súlyosabb állami elvonások" és "költségvetési megszorítások", valamint a Fővárosi Lakásügynökség elindítására és egy kiterjedt lakbértámogatásra betervezett európai források visszatartása miatt -

nincs elegendő forrása a lakáspolitikai tervek megvalósítására.

Ebben jelent fontos előrelépést a támogatás, amelyet a Fővárosi Önkormányzat által vezetett konzorcium nyert el az Európai Unió "EUI - European Urban Initiative" városfejlesztési programjában, a "New European Bauhaus" keretében meghirdetett pályázaton - közölték.

A pályázati felhívásra az EU 21 tagállamából összesen 99 pályázat érkezett, a nyertes pályázatokat egy többfordulós, szigorú bírálati folyamatban választották ki

- ismertették. A közlemény szerint a mintegy ötmillió eurós támogatás révén a főváros által vezetett konzorcium "AHA Budapest" projektje európai szinten is innovatív megoldásokat tesztel a szociális lakhatás kihívásaira adott válaszként, hozzájárulva a város kulturális és ökológiai megújulásához. Jelezték, hogy a támogatást elnyert lakhatási program alapvető célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítése.

A program keretei között a Fővárosi Önkormányzat konzorciumi partnerekkel együttműködésben

egy legalább 20 lakásból álló, közel nulla energiaigényű lakóépületet alakít ki a IV. kerületi Szabadkai utcában egy hosszú ideje üresen álló volt iskolaépületből, ami rászoruló budapestiek számára biztosít majd megfizethető, fenntartható otthonokat.

A pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és energiahatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak - olvasható a közleményben.

Köszönöm az eredményes munkát a munkatársaimnak és a civil partnereinek. Nálunk jó helyen van az európai adófizetők pénze!

- írta Facebook-oldalára a főpolgármester abban a bejegyzésben, amelyben hírül adta a pályázati sikert. A 24.hu kikereste a Google Streetview alkalmazásán azon utca szakaszt, ahol a beruházás megvalósulhat, amely cikkünk borítóképén is szerepel.

A kiemelt kép forrása: Google Streetview