2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 8o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Gyászol a zenészvilág, meghalt a legendás gitáros

Wolfy | 2023. október 24. - 16:00
Gyászol a zenészvilág, meghalt a legendás gitáros

Régóta tudta, hogy rákos, és nem is titkolta. A közösségi médiában már júliusban úgy fogalmazott: nagyszerű élete volt, de a kapu zárul. A Massive Attack megerősítette zenésze halálhírét, , mindenütt elsötétítve a közösségi médiás felületeit.

Elhunyt Angelo Bruschini. Az elmúlt évtizedekben a Massive Attack gitárosaként is dolgozó brit zenész, producer 65 évesen, tüdőrákban halt meg hétfőn. Halálhírét a zenekar is megerősítette, mindenütt elsötétítve a közösségi médiás felületeit.

A bristoli születésű zenész a kilencvenes évek közepétől gitározott a Massive Attack turnéin, de pályafutása során több más formációban is játszott: volt a Numbers, a Rimshots és a Blue Aeroplanes tagja is. Gitározott Jane Taylor 2003-as kislemezén, a Blowing This Candle Out-on, producerként dolgozott a Strangelove 1997-es albumán.

Halála kapcsán a Massive Attack ezt írta: 

Egyedülállóan brilliáns és különc tehetség. Lehetetlen meghatározni, milyen fontos közreműködője voltál a Massive Attack-nek. Szerencsések vagyunk, hogy együtt tölthettük életünk egy részét.

Angelo Bruschini idén júliusban a közösségi médiában tette közzé, hogy tüdőrákkal diagnosztizálták, és hogy néhány specialista „sok szerencsét” kívánt neki. Akkor ezt írta: 

Nagyszerű életem volt, sokszor láttam a világot, találkoztam egy sor csodálatos emberrel, de a kapu zárul, azt hiszem, könyvet írok.

Az 1987-ben Bristolban alakult Massive Attack különleges, hiphop, funk, dub és R&B elemekkel sűrűn átszőtt, belassult elektronikus zenéje nagyon hamar hatalmas sikert aratott. A kilencvenes évek elejére, az általuk életre hívott egyedi hangzásból született meg a trip hop sokrétű zenei világa. A Robert Del Naja („3D”), Grant Marshall („Daddy G”) és Adrian Thaws („Tricky”) által alkotott formáció többször járt Magyarországon; 2003-ban a Sziget fesztiválon, 2006-ban a Petőfi Csarnokban, 2008-ban a zamárdi Balaton Soundon, 2010-ben a soproni VOLT-on, 2018-ban a Sportarénában adott koncertet.