2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 8o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Csodás égi jelenséget pillanthatunk meg pénteken

frisshirek.hu | 2023. november 02. - 18:00
Csodás égi jelenséget pillanthatunk meg pénteken

A Jupiter szabad szemmel is látványos lesz, azonban igazán távcsőben tárja fel szépségeit. Már egy kisebb kézi távcsővel is.  

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közölte, hogy a Jupiter különösen fényesen fog ragyogni az égen péntektől, ugyanis oppozícióba kerül, vagyis a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon lesz – írja az MTI.

Péntek este a keleti égbolton már mindenki megcsodálhatja az igéző fényességű, tündöklő Jupitert, amely éjfél előtti delelésekor egészen magasan ragyog majd az égen.

A jelenség most azért is különleges, mert a bolygó 12 éves keringése során 2023 januárjában került a legközelebb a Naphoz.

A földpályán kívül keringő bolygóknak van egy kitüntetett helyzetük, amit a Nappal való szembenállásnak vagy oppozíciónak neveznek. Oppozíció során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a Föld a Nap és a bolygó közé szorul.

ILYENKOR VAN A BOLYGÓ A LEGKÖZELEBB A FÖLDHÖZ, EZÉRT EKKOR LÁTSZIK A LEGNAGYOBBNAK ÉS LEGFÉNYESEBBNEK.

A Jupiter 12 éves keringési ciklusában 2023. január 22-én került napközelbe. Az ezt megelőző és követő oppozíciókat nevezik nagy oppozíciónak. Ilyenkor kerül a bolygó a legközelebb a Naphoz és a Földhöz is. A tavaly szeptemberi oppozíció alatt egy hajszálnyi mértékben nagyobb volt a bolygó mérete, akkor 49,9 ívmásodperc átmérőjű volt, most 49,5 ívmásodperces lesz.

A Jupitert nehéz eltéveszteni, az esti keleti égbolt legfényesebb égitestje, egészen addig uralja az eget, amíg hajnalban felkel a Vénusz.

A közlemény szerint a Jupiter egészen január végéig lesz megfigyelhető teljes pompájában a delelési magasságán. Ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül el nem tűnik a Nap fényében.

A Jupiter szabad szemmel is látványos lesz, azonban igazán távcsőben tárja fel szépségeit. Már egy kisebb kézi távcsővel is megfigyelhető lesz a négy legnagyobb holdja, az Io, az Europa, a Ganymedes és a Callisto.

A jelenséget az ország több pontján is megfigyelhetik a látogatók a csillagvizsgálókban. Budapesten a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai novemberben és decemberben is bemutatókkal várják a látogatókat.

Fotó: Cosmic Watch