2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 9o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Katasztrófa fenyegeti a gázai gyerekeket, a halottak száma megközelíti a 4000-et - figyelmeztet az ENSZ

Todorovits Rea | 2023. november 05. - 09:30
Katasztrófa fenyegeti a gázai gyerekeket, a halottak száma megközelíti a 4000-et - figyelmeztet az ENSZ

A halálesetek 40%-át gyerekek teszik ki az Izrael-Palesztin háborúban. 

Az ENSZ „katasztrofális” helyzetre figyelmeztetett a gázai gyermekek miatt, mivel az izraeli bombák már több menedékként használt iskolát is eltaláltak, és volt, amikor kórházakba csapódtak. Izrael eközben pedig egyre nagyobb nyomás alá kerül a hadjárat által okozott polgári szenvedések miatt.

A közel négyhetes háború után Gázában az elhunytak több mint 40%-a gyermek volt, az ENSZ szerint megközelítőleg 3900 gyermek áldozatot jelent és további 1250 gyermek eltűnt, feltehetően a bombázott épületek alatt lelték halálukat.

A mentőegység kevés, a kórházak túlzsúfoltak, és a készletek is kimerülnek lassan, így a romok alá került kicsik kimentése nagyon nehéz, túlélési esélyük szinte egyelő a nullával.

A nők, a gyerekek és az újszülöttek Gázában aránytalanul viselik az egy hónapig tartó harcok terhét

– áll a gyermekeket, nőket, egészségügyi szolgálatokat és palesztin menekülteket támogató ügynökségek közös közleményében.

Izrael október 7-én hadat üzent a Hamásznak, miután a katonái áttörték a határkerítést Izrael felé, és lemészároltak több, mint 1400 embert – többnyire civileket az otthonaikban és egy fesztiválon.

Izrael azóta példátlan számú légicsapással sújtotta Gázát , és bekerítette Gáza városát.

Az elmúlt 29 napban naponta átlagosan 130 gyermek halt meg.

Az októberi és novemberi áldozatszámadatokat a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi hatóságok közölték, de az ENSZ saját vizsgálatot is végzett a múltbeli konfliktusok során bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban, és megállapították, hogy a gázai hatóságoktól származó adatok nagyjából pontosak.

A számok nyilvánvalóan katasztrofálisak

– mondta Toby Fricker, az Unicef szóvivője.

Az ellenőrzés nem valós időben történik, ezért mondjuk azt, hogy „állítólag megöltek”, de általánosságban elmondható, hogy minden háborús konfliktusban vannak kezdeti becslések a halottak számát ezen belül pedig a gyermekek számát illetően. Gázában ezek a becsléseink alacsonyak voltak ahhoz képest, ami a valóságban történik.
A leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak azok a csecsemők, akik a háború alatt születtek. Becslések szerint Gázában 50 000 terhes nő van. Jelen pillanatban 14 kórház és 45 klinika vált működésképtelenné, így ezeknek az anyáknak menhelyen, otthonukban, utcákon kell szülnie romok között

– közölte az ENSZ.

Még a kórházakban lévők is veszélyben vannak, mert kifogynak a készletek, és egyre rosszabb a higiénia.

Az ENSZ arra is figyelmezetett, hogy az inkubátorban tartott koraszülöttek is veszélyben vannak a bombázások, áramkimaradások miatt. Jelenleg körülbelül 130 ilyen gyermekről tudnak a Gázai térségben, - írta meg a The Guardien

Izraelre egyre nagyobb nyomás nehezedik a gázai szenvedések miatt, még legközelebbi szövetségese, az Egyesült Államok részéről is.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere Tel-Avivban kijelentette, hogy többet kell tenni a civilek védelme érdekében, még akkor is, ha elutasították a tűzszünetre irányuló felkéréseket.

Jelenleg kis teherautó-konvojok szállítanak naponta egy-egy humanitárius csomagot, ami nemigen enyhíti az élelmiszer-, gyógyszer- és vízhiányt, de semmi sem segíti a kritikus infrastruktúra pusztulását.

Egyiptomi tisztviselők elmondták, hogy ők és katari kollégáik napi hat-tizenkét órás humanitárius szünetet javasolnak, hogy lehetővé tegyék a segélyek beszállítását és az áldozatok evakuálását – írja az Associated Press.

Azt is kérték Izraeltől, hogy bocsásson szabadon a nőket és idős foglyokat a Hamász által fogva tartott túszokért cserébe, amit Izrael nem valószínű, hogy elfogadna.

A regionális vezetők tűzszünetet szorgalmaznak. Jordánia külügyminisztere, Ayman Safadi pedig arra figyelmeztetett, hogy a háború azt kockáztatja, hogy a régiót a „gyűlölet és az elembertelenedés szakadékába taszítja”.

Izrael, az Egyesült Államok és más szövetségesek szerint a tűzszünet lehetővé teszi a Hamasz számára, hogy újra csoportosuljon, és megkísérelje megismételni az október 7-i támadásokat.

Izrael védelmi minisztere, Yoav Gallant „heves csatákat” írt le a Gázai övezetben, ahol a csapatok körülvették Gáza városát, és megerősítette, hogy Izrael célja a Hamasz „leverése”. „A háború végére nem lesz Hamasz Gázában” – mondta.

Szombaton két csapás érte egy ENSZ-iskolát, amely több ezer embernek biztosított menedéket Gáza városától északra, és több ember meghalt az iskola udvarán sátrakban, valamint nők, akik kenyeret sütöttek az épületben. Az első jelentések szerint 20 ember halt meg, de a hírügynökségek még nem tudták ellenőrizni az adatokat.

A katonai szóvivő korábban azt mondta, hogy az izraeli erők három órára „humanitárius útvonalat” nyitottak meg egy dél felé tartó főúton, és ismételten felszólították a civileket, hogy „saját biztonságuk érdekében” induljanak dél felé.

Kiemelt fotó: Mandiner