2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

70 éves lett gyermekkorunk kedvenc játéka

Wolfy | 2023. november 08. - 12:00
70 éves lett gyermekkorunk kedvenc játéka

Különleges meglepetéssel ünnepelték a kerek évfordulót.

1953-ban Angliában indult a Matchbox sikertörténete, amikor a céget alapító angol mérnök, Jack Odell a lányának elkészítette az első, gyufásdobozba elférő modelljét, egy gőzhenger kicsinyített mását fémöntvényből. Az iskolában a többi gyerek azonnal a csodájára járt a kicsi, mutatós, gurulós játéknak és természetesen rögtön sajátot követelt magának.

Innen pedig nem volt megállás. Egymás után születtek meg a legkülönbözőbb típusok a személyautóktól kezdve a teherautókig, buszokig. Az angliai üzem ontotta magából a matchboxokat, amelyek a hatvanas években maguk mögé szorítottak minden más versenytársat a játékautók piacán. Idővel a gyerekek nemcsak a kocsikat tologathatták odahaza, hanem autópályákkal, parkolóházakkal, töltőállomásokkal színesíthették a kollekciójukat.

Sőt, a 70-es évektől már villamosokat, tűzoltókat, mentőket, de még utasszállító - és vadászrepülőgépeket is kapni lehetett, amelyek a valódival megegyező színekben, mintázatokban bukkantak fel a boltok polcain. Sokáig csak Nyugaton. A vasfüggöny keleti felén Magyarország volt az egyetlen, ahol kapni lehetett legálisan ezeket a játékautókat, még ha sokszor csak a pult alól is. Ehhez az is hozzájárult, hogy 1986-ban hazánk hivatalos Matchbox gyártó lett. Több ikonikus modell tőlünk került ki a világpiacra, köztük a Range Rover Police Patrol, a Rolls-Royce Silver Shadow vagy a Ford GT 40 modellek. Sajnos a magyar kaland 1988-ban lezárult, akkor innen a gyártósorokat még keletebbre, Bulgáriába vitték.

Persze az azóta elmúlt három és fél évtized is a termékfejlesztés jegyében telt a vállalatnál. 1997-től már a Mattel berkein belül, ahol szintén újító szemmel tekintettek az akkorra már több ezer modellt felsorakoztató márkára. Megjelentek egyebek közt a mechanikus rugóval felszerelt Superfast autók, amelyek gyorsabbak voltak elődjeiknél. Számos jármű kezdett fény- és hanghatásokat adni, illetve a nyitható ajtók, motorháztetők, csomagtartók mellé a felnyitható lámpák is belopták magukat egyes szériákba.

A jövő pedig egyértelműen a fenntarthatóság felé tereli a Matchboxot. Az 70. évfordulós modelleket részben már újrahasznosított cinkből gyártották, ami csak a kezdet. 2030-ra a márka alá tartozó minden játék és annak csomagolása újrahasznosított, újrahasznosítható vagy biológiailag lebomló anyagokból fog készülni. A Mattel hosszútávú perspektívát lát a matchboxokban, és azzal, hogy a gyártást fenntarthatóvá teszi, még inkább időtálló, a környezettudatosságra inspiráló játékot szeretne a gyerekek kezébe adni.

Mint tette ezt legutóbb pont Budapesten. A vállalat hazai munkatársai a SpeedZone csapatával együtt az egyik fővárosi óvoda gyerkőceit ajándékozták meg a jubileumi kisautókkal. 

Hatalmas öröm volt a legkisebbekkel ünnepelni, akiknek generációk óta talán a legtöbb felhőtlen percet okozza a matchboxozás. A csillogó szemeik láttán csak hasonlóan izgalmas, színes és sok vidámságot szerző következő 70 évet kívánhatunk a Matchbox-nak, hogy a fenntarthatóság jegyében még inkább a boldog gyerekkor biztos pillérjei maradjanak ezek a varázslatos kisautók

– mondta Török Kata, a Mattel magyarországi marketingvezetője.

A jubileumot limitált kiadású, szürke-fekete-narancssárga színösszeállítású és különleges platina részletekkel ellátott sorozattal teszik emlékezetessét. A Matchbox 70. születésnapi palettája ide kattintva érhető el.

Fotó: Wolfy