2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

A mesterséges intelligenciával küzdene az éhezés ellen Sunak

BFM | 2023. november 22. - 09:00
A mesterséges intelligenciával küzdene az éhezés ellen Sunak

A Nemzetközi Élelmiszerbiztonsági Csúcson Rishi Sunak bejelentette, hogy létrehoznak egy kutatóközpontot, ahol olyan termények fejlesztésén dolgoznak majd, amelyek hosszú távon javítják a terméshozamot.

Húsz ország politikusai vettek részt az egynapos Nemzetközi Élelmiszerbiztonsági Csúcson Londonban. Rishi Sunak brit miniszterelnök arra bíztatta a világ vezetőit, hogy használják az új technológiák lehetőségeit az éhezés megfékezésére – írja az Euronews. A csúcstalálkozót közösen szervezte Szomália, az Egyesült Arab Emírségek és a Children's Investment Fund Foundation.

A klímaváltozás, a háborúk és a népességnövekedés egyre nagyobb kihívást jelentenek az ellátási láncoknak. Ezért létrehoztuk a Nemzetközi Mezőgazdasági Kutatóközpontot, ahol árvíztűrő rizsfajták és betegség-ellenálló búzafajták fejlesztésén dolgoznak majd. Ezek az újítások milliókhoz jutnak majd el a legszegényebb országokban, javítják a terméshozamot és csökkentik az élelmiszerárakat 

– mondta a brit miniszterelnök, Rishi Sunak.

Az agráripari rendszerek átalakításával az éghajlatváltozást is lassítaná a brit kezdeményezés.

Nem könnyű humanitárius válságból azonnal fejlődni, ezért kell egy átmenet. Kidolgoztunk egy stabilizációs programot, amelyben nemzetközi partnerek, főként az Egyesült Királyság támogatja Szomáliát

– számolt be a szomáliai elnök, Hasszán Sejk Mahmúd.

Rishi Sunak brit miniszterelnök emlékeztetett: 2023-ban egymilliárd ember nem jut elegendő élelemhez, és 45 millió öt éven aluli gyermek szenved az alultápláltságtól.

A csúcstalálkozóval egy időben tették közzé az Egyesült Királyság fejlesztési stratégiáját, melyben a mélyszegénység felszámolását tűzték ki célul. A dokumentumban 2030-ig ismertetik az Egyesült Királyság segélyezési terveit, valamint kitérnek arra is, hogy miként kívánják segíteni a természeti katasztrófa sújtotta országokat.

Fotó: Rishi Sunak Facebook-oldala