2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Eldőlt, hogy kik vehetik igénybe a legfeljebb 50 millió forintos kamattámogatott lakáshitelt

BFM | 2023. november 24. - 16:00
Eldőlt, hogy kik vehetik igénybe a legfeljebb 50 millió forintos kamattámogatott lakáshitelt

Megjelentek a januártól elérhető CSOK Plusz részletszabályai, egyelőre jogszabálytervezetként. A kormányzati bejelentések alapján ismert feltételek nem változtak, számos szabály terén pedig a jelenlegi CSOK-ot másolja a január 1-jén startoló CSOK Plusz. 

Közzétette a kormány a CSOK Plusz kölcsön részletszabályait a kormany.hu oldalon, így eldőlt, hogy kik vehetik igénybe a legfeljebb 50 millió forintos kamattámogatott lakáshitelt. A közzétett kormányrendelet egyelőre még csak jogszabálytervezet státuszban van, a társadalmi egyeztetést december 1-jéig hirdették meg. Néhány feltételt már korábban ismertettek a kormány tagjai, a többi részletet a kormany.hu oldalon megjelent tervezet tisztázza - írja a Bank360.

Miből áll a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz segítségével Magyarország területén lévő lakás vagy egylakásos lakóház építésére, megvásárlására, vásárlással egybekötött bővítésére vagy meglévő lakás bővítésére lesz lehetőség. Korábbi tájékoztatókon szóba került a korszerűsítés és felújítás lehetősége is, de a tervezet alapján erre nem lesz lehetőség, a lakáscélok ugyanazok lesznek, mint a jelenlegi CSOK-nál. Vagyis korszerűsíteni továbbra is csak falusi CSOK-kal, a preferált kistelepüléseken lesz lehetőség – hívja fel a figyelmet a portál.

A CSOK Plusz hitelprogram három támogatási formát foglal össze:

 • otthonteremtési támogatás, amely a hitelhez igénybe vehető kamattámogatás, így a fix ügyleti kamat 3 százalék,
 • kölcsöntörlesztés szüneteltetése,
 • gyermekvállalási támogatás.

Egy gyermek után maximum 15 millió, két gyermek után 30 millió, három vagy több gyermek után pedig maximum 50 millió forint kamattámogatott lakáskölcsönt lehet igénybe venni.

Kik vehetik igénybe?

Arra korábban már utalt Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy a CSOK Pluszt csak házaspárok vehetik igénybe, élettársak vagy egyedülálló szülők nem. A fiatal házaspárok közül is csak azok vehetik fel a hitelt, akik terveznek gyermeket, függetlenül attól, hogy van-e már gyermek a családban. A feleség legfeljebb 40 éves lehet, az összeget pedig új és használt lakásra is tudják fordítani. Az igénylők körét úgy módosítja a tervezet, miszerint

 • gyermektelen házaspár legalább egy, legfeljebb három,
 • egygyermekes házaspár legalább egy, legfeljebb kettő,
 • két- vagy többgyermekes házaspár egy gyermek vállalása esetén igényelhet CSOK Pluszt.

A gyermekvállalás teljesítésére egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, 3 gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre.

A kölcsönt a házaspárok csak közösen vehetik igénybe és csak egyszer.

Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a kölcsönt már visszafizették korábban. Tulajdonrészt a lakásban csak az igénylő házaspár szerezhet.

A személyi feltételek között szerepel, hogy legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, függetlenül az igényelt hitelösszegtől, ami a jelenlegi CSOK feltételeinél szigorúbb. Ezen belül az igénylést megelőző 180 napra eltérő, valamivel szigorúbb szabályok vonatkoznak. Emellett továbbra is érvényes az, hogy büntetett előélettel és 5000 forintnál nagyobb köztartozással nem lehet állami támogatást igénybe venni.

Hátrányban a régi csokosok

Nem vehetik igénybe a CSOK Pluszt azok a párok, akiket az igénylést megelőzően 3 éven belül valamely támogatás visszafizetésére köteleztek. Szintén kizáró ok, ha valaki az igénylés pillanatában más állami kamattámogatással felvett lakáshitelt (CSOK, falusi CSOK) törleszt. Számukra csak akkor lesz elérhető a CSOK Plusz, ha a korábbi kölcsön kamattámogatását visszafizetik és piaci alapon törlesztik tovább a hitelt.

Aki korábban kölcsönt nem, csak vissza nem térítendő támogatást vett igénybe, felveheti a CSOK Pluszt, feltéve, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült, vagy ha nem teljesült, akkor visszafizették a támogatás összegét.

Mire használható fel a CSOK Plusz?

A kölcsön a lakás vételárának megfizetésére, illetve építés vagy bővítés esetén a bank által elfogadott bekerülési költségekre lesz igényelhető. Első közös lakásszerzők esetén a vételár vagy a bekerülési költség maximuma 80 millió, minden további esetben 150 millió forint.

A lakásokra vonatkozó leírás megegyezik a jelenlegi CSOK feltételeivel. A csokos ingatlannak többek között rendelkeznie kell legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, külön főzőhelyiséggel és mosdóval. Emellett a vállalt gyerekek számához kell igazítani a lakás nettó alapterületét, az alábbiak szerint:

 • egy gyermek vállalása esetén 40 négyzetméter,
 • két gyermek vállalása esetén 50 négyzetméter,
 • három vagy több gyermek vállalása esetén 60 négyzetméter.

Egylakásos lakóépület esetén ezekhez az értékekhez 30 négyzetmétert kell hozzáadni, vagyis

 • egy gyermek vállalása esetén 70 négyzetméter,
 • két gyermek vállalása esetén 80 négyzetméter,
 • három vagy több gyermek vállalása esetén 90 négyzetméter a minimum, amit el kell érni.

Hogy kell majd törleszteni?

A kölcsön futamideje legalább 10, legfeljebb 25 év. Az igénylést követő első évben a tőkét nem kell törleszteni, csak a kamatot. Emellett az első gyermek megszületésénél egy évre fel lehet függeszteni a törlesztést.

A szerződéskötéstől számított második gyermek után 10 millió forintot átvállal az állam a tőketartozásból, a harmadik, és a további gyermekek után pedig újabb 10-10 millió forintot.

Fotó: pexels.com