2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Junior István királyt állítottak színpadra gyerekek

Wolfy | 2023. november 25. - 19:00
Junior István királyt állítottak színpadra gyerekek

Operaházi gyermekkarosok és balettnövendékek közös produkciója.

István, a király junior címmel a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek előadásában, Feke Pál rendezésében mutatják be Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának ifjúsági koncertszínházi előadását az Eiffel Műhelyházban.

A jogtulajdonos Zikkurat Színpadi Ügynökség 2019-ben a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának közreműködésével István, a király iskolába megy címmel hirdetett versenyt diákoknak, ebből született koncertszínházi produkció 2022 nyarán.

Feke Pál a tavaly amatőr gyerekekkel készített produkciót adaptálta az Opera ifjúsági együtteseire. A látványos fény- és hanghatásokkal kísért darab az Eiffel Műhelyház Bánffy színpadán kibővített nézőtérrel várja a közönséget, és az eredeti mű szinte minden dalát felvonultatja, leszámítva azt a néhány számot, amelynek előadása az alkotók meglátása szerint nem volna helyénvaló 18 éven aluli fiatalok részéről.

Az előadásban több mint 70 fiatal: 36 gyermekkari tag és 28 balettnövendék, valamint a darab szólistái, Takács Botond (István), Deim András (Koppány), Tompa Botond (Torda), Takács Fülöp Gergely/Várnai Dániel (Laborc), Tóth Szofi/Gábor Luca (Réka), Héjja Hanna/Csányi Panna (Sarolt), Kozlova Polína/Melkovics Loretta (Gizella), Dávida Márton (Sur), Bede Richárd (Solt), Jobbágy Patrik (Bese), Abebe-Ayele Rafael/Osztovits Márton és Csorba Jázmin (Sámánasszony) vesz részt.

A produkció zenei vezetője Hajzer Nikolett, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatója, a darab tömegjeleneteiben mind a gyermekkarosok, mind pedig a balettnövendékek énekelnek, és mindkét együttes tagjai igen összetett koreográfiákat sajátítottak el Kovács Dénes és asszisztense, Rafai-Vetési Adrienn, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestereinek betanításában.


A darab jól illeszkedik azon ifjúsági előadások sorába, melyek a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek önálló produkcióiban láthatók az Eiffel Műhelyházban. Az elmúlt két évben hasonló koprodukcióban született meg a János vitézke, A makrancos királylány című Szőnyi Erzsébet-gyermekopera, valamint a KisHattyúk tava és KisCsipke című balettdarab.
Az István, a király junior idén már csak november 26-án látható. Ez egyébként a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Magyar Állami Operaház második együttműködése: 2020 őszén, Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából Szinetár Miklós rendezésében mutatta be az Erkel Színház az István, a király szimfonikus változatát Gyöngyösi Levente átiratában, operaénekesek előadásában. A produkció, amelyben a Magyar Állami Operaház Gyermekkara ugyancsak közreműködik, legutóbb idén tavasszal, a darab 40 éves jubileumán az Operaházban volt látható, legközelebb pedig 2024 májusában tűzik műsorra az Erkel Színházban.
 
Fotó: Berecz Valter