2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 9o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Karácsony Gergely nem kér a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajból

Zimon András | 2023. november 26. - 12:00
Karácsony Gergely nem kér a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajból

Pénteken derült ki a VSquare hírleveléből, hogy 220-240 méter magas felhőkarcolóról tárgyalhatott a dubaji Burdzs Kalifát építtető Mohamed Alabbar cége, valamint az Egyesült Arab Emírségek több prominens figurája a magyar kormánnyal.

„Az, hogy Rákosrendezőn magas házak legyenek, ez egy elképesztő rossz ötlet. Ez egy világörökség által védett belvárosszövet” – nyilatkozta az RTL Híradójának Karácsony Gergely a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj ötletéről. A főpolgármester szerint nem lenne jó a Hősök tere közelébe „egy Gabriel Arkangyalhoz képest hatszor magasabb épületegyüttest” építeni. „A nemzeti panteon tulajdonképpen árnyékba kerülne” - mondta Karácsony. Az RTL Varga Mihály pénzügyminisztert is megkérdezte, aki röviden azt válaszolta, hogy nem tud a tervekről.

A Telex megszerezte azt a belsős kormányzati dokumentumot, melyben több minisztérium terjeszti elő a kormánynak a kisebb luxusnegyedről szóló megállapodás részleteit. Az előterjesztés október 20-án készült, 5 napra rá pedig már a kormányülésen tárgyaltak a projektről, melyben 1900 milliárd forintból építene új városnegyedet az Emaar Properties, és minimum 300 milliárdos infrastruktúra-fejlesztést vállalt a kormány. A kiszivárgott dokumentumok alapján ez utóbbi fejlesztések elvégzését feltehetően a fővárosra terhelnék, habár sem a városvezetés, sem a kerületi önkormányzatok nem tudtak a tervről. A fővárosnak valószínűleg pénze sem lesz erre, hiszen épp most inkasszóztak a fővárosi önkormányzat számlájáról egy nagyobb összeget, így lehet, hogy az államnak is be kell szállnia. Közben a Szikra Mozgalom egyik zuglói tagja máris petíciógyűjtésbe kezdett a terv ellen.

A tervezet alapján már október végén elkezdődött volna a projekt társadalmi egyeztetése, november végére pedig már benyújtással számoltak, de a lap forrásai szerint ez megcsúszott, és még mindig zajlanak a tárgyalások.

Fotó: Facebook