2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Magyarellenes román polgármester menekült át Magyarországra

Zimon András | 2023. november 26. - 13:00
Magyarellenes román polgármester menekült át Magyarországra

A román politikus közeli rokonai is előzetesben vannak, miután tetten érték őket Kolozsváron, amikor kenőpénzt akartak adni az ügyükben eljáró bírónak. 

Cătălin Cherecheș nagybányai polgármestert pénteken öt év börtönbüntetésre ítélte a bíróság kenőpénz elfogadása miatt. A polgármester szombaton hajnali négy óra körül bement még a nagybányai (Baia Mare) városházára, aztán autóval Szatmárnémetibe vitték, ahonnan reggel indult tovább a román-magyar határra. A Magyar Hang által idézett források szerint a polgármester egy anyai ági unokatestvérének személyi igazolványával lépte át a határt.

Péntek este a kolozsvári bíróság európai elfogatóparancsot adott ki Cherecheș ellen, miután a rendőrség nem találta otthonában. A politikus bírósági felügyelet alatt állt, és megtiltották számára az ország elhagyását. Hetente kétszer kellett jelentkeznie a rendőrségen, legutóbb november 20-án, hétfőn járt ott. A politikustól korábban lefoglaltak egy Porsche Cayenne típusú gépkocsit is. Cherecheș közeli rokonai is előzetesben vannak, miután tetten érték őket Kolozsváron, amikor kenőpénzt akartak adni a bírónak, aki a jogerős ítéletet volt hivatott meghozni.

A korrupt politikus a magyarellenességéről is hírhedt volt: tavaly és idén is román zászlókat erősíttetett a városnapokon áruló kürtőskalácsos bódéra, mert azon magyar feliratok voltak. Cherecheșsel szemben már két éve teljes vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

Fotó: Wikipédia