2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

53 ezer vadludat számoltak meg a kirepüléskor

BFM | 2023. november 27. - 09:00
53 ezer vadludat számoltak meg a kirepüléskor

A szép idő sok érdeklődőt kicsalt már kora reggel a tatai Öreg-tó partjára.

Gyönyörű és különleges, de nem megismételhetetlen látványban volt része, annak aki hétvégén kilátogatott az Öreg-tó partjára - írta meg a helyi lap, a kemma. A vadludak 7 óra után nem sokkal hangos gágogás kíséretében csapatostól emelkedtek fel a magasba. A tópartról több szakértő szem is figyelte a kirepülésüket, hogy az évtizedes gyakorlatuk segítségével meghatározzák, hány madár is lehetett aznap reggelre a tavon.

Egy kis egyeztetés után ki is derült, hogy egyetlen éjszaka alatt 10 ezer példány érkezett a tóra, így 53 ezerre nőtt a vadludak száma.

Az esemény hivatalos megnyitója csak ezután következett, hogy semmi se zavarja meg a látványban gyönyörködőket. A kis színpadon Michl József, Tata polgármestere és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója köszöntötte a rendezvényen résztvevőket. 

A polgármester köszönetet mondott a szervezőknek, illetve kiemelte, hogy ilyen szép idő régen volt a Vadlúd Sokadalomkor, így tényleg csodálatos élmény volt a tiszta időben látni a madarak kihúzását. Hozzátette, hogy a rendezvényre tízezer vendég szokott érkezni, hiszen a feledhetetlen látványon kívül számtalan szakmai programmal, érdekességgel és előadásokkal készültek a szervezők. 

Füri András pedig elárulta, hogy reggel 53 ezer vadludat számoltak meg a kirepüléskor, ami rekord, hiszen tavaly a rendezvény reggelén 42 ezer példányt azonosítottak. Azonban szomorúságra ad okot, hogy vetési ludat, amiből pár éve még több ezer példányt számoltak Tatán, idén még egyet sem láttak.

Ha valaki lemaradt a hétvégi eseméynről, a feledhetetlen látványt novembertől februárig bárki megnézheti, aki ellátogat Tatára.  

Fotó: Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook-oldala