2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 9o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Az animációk szerelmeseit célozza meg a most induló filmfesztivál

Wolfy | 2023. november 27. - 09:30
Az animációk szerelmeseit célozza meg a most induló filmfesztivál

Egy hét a japán animéktől a díjnyertes magyar zenei klipekig.

A fesztivál megnyitóján először láthatja a hazai közönség a mára klasszikussá vált japán rendező, Hayao Miyazaki új filmjét. A fiú és a szürke gém félig önéletrajzi ihletésű fantasy az életről, a halálról és az alkotásról, tisztelgés a barátság előtt.

Idén az egész estés filmek tíz vadonatúj alkotást felvonultató mezőnyében különösen erős az anime felhozatal: a nyitófilm mellett a világhírű filmrendező, Keiichi Hara szívszorító és látványos alkotása, a Magányos kastély a tükörben és az ikonikus Studio 4C legfrissebb termése, a Tűzmadár – a virág emléke is a műfaj hírnevét öregbítik. A fesztivál záró gáláján látható Komada – a legendás whisky nyomában című anime a japán whiskykészítés titkaiba avatja be a nézőt. 

Különleges színfolt a palettán az Iránban játszódó perzsa nyelvű animáció, A Szirén, amelynek zenéjét a zseniális Eric Truffaz szerezte. Gyökeresen más zenei univerzumban merülhetünk el a spanyol Szelíd metálarcok vetítésén, melynek Iron Maiden-rajongó két főszereplője számára a heavy metal az egyetlen menedék.

A műfaj legelszántabb rajongói ismét több órás filmnézői maratonra nevezhetnek be az Animált éj nevű szeánszon, amelyen aktuális fesztiválkedvencek, új animált videoklipek, valamint humorral, horrorral és szerelemmel fűszerezett egyéb ínyencségek kerülnek terítékre. Két új magyar egész estés film is megtalálható a fesztivál kínálatában: az Európai Filmdíj animációs rövid listáján szereplő Műanyag égboltot és Magyarország Oscar-jelöltjét, a Kojot négy lelkét a külföldi nézőkre is gondolva angol felirattal vetítik.

Az Anilogue hagyományos rövidfilmes versenyprogramjában idén három blokkban 26 alkotás mérettetik meg, köztük az idei év két magyar világsikerével, Hegyi Olivér A szív kertje és Buda Anna Flóra 27 című animációjával. Az Anilogue legfiatalabb versenye, az ultrarövid animációk blokkjának 48 villanása a kreativitás valódi ünnepe. A fesztivál szervezői a gyerekekről sem feledkeztek meg – kisiskolásoknak, illetve kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat a moziba.

A november 28-tól december 3-ig tartó nemzetközi fesztivál vetítéseinek az Uránia Nemzeti Filmszínház, kísérőprogramjainak a Francia Intézet és a Toldi mozi ad helyet. A részletes program ide kattintva érhető el.

Fotó: Wolfy