2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 11o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Tüdőgyulladása van Ferenc pápának

BFM | 2023. november 27. - 13:00
Tüdőgyulladása van Ferenc pápának

Tüdőgyulladásos tünetek miatt Ferenc pápa tovább gyengélkedik, így egyik munkatársa olvasta fel az egyházfő üzenetét vasárnap.

Az egyik segítője olvasta fel Ferenc pápa szokásos vasárnapi üzenetét a Szent Péter téren összegyűlt híveknek, mert a katolikus egyházfő megbetegedett. A Vatikán közlése szerint tüdőgyulladása van a 86 éves főpapnak. 

Kedves testvéreim. Boldog vasárnapot! Ma nem tudok megjelenni az ablakban, mert van ez a problémám a tüdőmben lévő gyulladással

- mondta a pápa a saját rezidenciájában lévő kápolnából, majd átadta a szót Paolo Braida atyának, aki felolvasta az üzenetét. Ferencre eközben többször is rájött a köhögés.

Az egyházfőt szombaton kórházba szállították, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem okozott-e komplikációkat a tüdejében egy megfázás, amin nemrég átesett.

A lelet akkor még negatív volt, vasárnap viszont már egyértelműen tüdőgyulladásról beszélt a pápa a bejelentkezése elején.

A jövő hónapban már 87. születésnapját ünneplő egyházfőnek hiányzik az egyik tüdejéből egy darab, még fiatalkorában, Argentínában kellett eltávolítani azt.

A pápa Braida által felolvasott üzenetében megerősítette, hogy ott akar lenni az ENSZ klímavédelmi konferenciáján, amely a jövő héten kezdődik Dubajban. A beszéd végén Ferenc köszönt el az egybegyűltektől.

Normál esetben a pápa vasárnaponként egy rövid autóutat tesz meg, hogy átmenjen a rezidenciájából az Apostoli Palotába, amelynek ablakából köszönti a Szent Péter téren egybegyűlt tömeget. 

Ferenc pápa idén többször is bekerült a hírekbe egészségügyi problémái miatt. Két évvel ezelőtt a pápa vastagbelének egy részét el kellett távolítani.

Júniusban kilenc napig kórházban volt, műtéttel hoztak helyre egy sérvet a hasfalában. 

Fotó: Hívek óriáskivetítőn nézik Ferenc pápa vasárnapi Úrangyala imádságát a vatikáni Szent Péter téren 2023. november 26-án. A katolikus egyházfő tüdőgyulladásos tünetei miatt nem az apostoli palota ablakában vezette a szertartást, hanem a lakhelyeként ismert vatikáni Szent Márta házban tartózkodott. A pápa üzenetét Paolo Braida, a szentszéki államtitkárság egyik titkára, a pápai beszédek szövegírója olvasta fel.
MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami