2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 8o - 13o
Az ország 19 megyéjében

A szaúdi fővárosban rendezik a 2030-as világkiállítást

Wolfy | 2023. november 29. - 15:00
A szaúdi fővárosban rendezik a 2030-as világkiállítást

Szaúd-Arábia újabb diplomáciai sikert aratott az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.

Rijád nyerte el a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, amelyért a szaúdi fővároson kívül a dél-koreai Puszan és Róma is versenybe szállt. Rijád 119, Puszan 29, Róma pedig 17 szavazatot kapott a párizsi székhelyű Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) 182 tagjától. Szaúd-Arábiának a szavazatok kétharmadára volt szüksége ahhoz, hogy már az első fordulóból nyertesként kerüljön ki.

Rijád a szaúdi bajnokságban szereplő al-Nasszr portugál futballsztárját, Cristiano Ronaldót is "bevetette" a tagok meggyőzésére egy videofilm erejéig, amelyet a szavazás előtt vetítettek le. A szaúdi főváros a 2030 októbere és 2031 márciusa közötti időszakot javasolta az expó megrendezésére.

A győzelem "hab a tortán" az ország de facto vezetője, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Vision 2030 programja szempontjából, amelynek célja az ország kőolajtól való kizárólagos függőségének megszüntetése. Az ötévente rendezett esemény látogatók millióit és több milliárd dollárnyi beruházást jelent a rendező ország számára.

A koronaherceg kritikusai úgy gondolják, hogy Mohamed bin Szalmán a világkiállítás házigazda szerepét arra próbálja felhasználni, hogy javítson országa megítélésén. A nyugati vezetők szerint a trónörökös adta ki a parancsot Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolására.

Fotó: Visit Saudi