2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Csökkennek a várólisták az egészségügyben

frisshirek.hu | 2023. november 29. - 18:00
Csökkennek a várólisták az egészségügyben

Csúcskonferenciázott a magyar egészségügy.

Több száz résztvevővel kiemelt figyelem övezi az egészségügyi szakma mai budapesti csúcskonferenciáját, a 4. Digital Health Summitot, amelyet Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nyitott meg - számolt be az eseményről a Világgazdaság.

Előadásából kiderült, hogy három fontos célt tűztek ki erre a kormányzati ciklusra:

  • Az egészségben eltöltött évek számának növelését, ami fontos nemzetgazdasági érdek is, mivel minden pluszév 0,3-0,4 százalék GDP-növekedést jelent önmagában, vagyis ha ez három-négy évvel megemelkedik, az önmagában 1,2 százalék GDP-növekedést hoz magával.
  • Az alapellátás és az otthonhoz közeli ellátások megerősítése. 
Fejnehéz, szocialista típusú kórházi ellátási rendszert örököltünk, ezt kell átalakítani

– mondta az államtitkár, aki szerint a nagy high-tech igényű beavatkozások betegbiztonság szempontjából jó, ha centralizáltan történnek.

A legnagyobb szemléletváltásra a prevenció megerősítése terén van szükség. Ezt már Szócska Miklós államtitkársága idején sok lépéssel közelítették, például a nemdohányzók védelmével, a mindennapos testneveléssel, a népegészségügyi célokat szolgáló törvények alapjainak lerakásával.

Nem titok, hogy a BM egy 10-15 évre szóló tanulmányt készíttetett, amelynek első része most kerül ki társadalmi egyeztetésre az új szűrővizsgálati keretrendszer témájában. Ebben a háziorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok nagyobb szerepet kapnak.

Fontos cél, hogy ne a beteg vándoroljon, hanem a lelet.

Ennek megvalósításához informatikai támogatás is kell, ezért a kormányzat kiemelt egészségügyi digitális célkitűzései 

  • a telemedicina továbbfejlesztése, amihez nem kell feltalálni újat, az ausztráloknál több évtizede sikeresen működik,
  • a nemzeti prevenciós rendszer informatikai támogatásának továbbfejlesztése, 
  • egységes kórházi medikai rendszer kialakítása, 
  • a központi várólista-előjegyzés digitális támogatása, 
  • a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetése.

Az államtitkár beszámolt az EESZT-fejlesztési irányairól is, ennek érdekében folyamatosak a fejlesztések, hamarosan a nagyobb járóbeteg-ellátási központokba online időpontfoglalás és időpont-módosítás is lehetséges lesz. Cél, hogy a telefonos hívásokat ne a szakrendelőkben dolgozók fogadják, hanem diszpécserek, hiszen jóval magasabb ott a hívásfogadási arány, és megfelelően célzott kérdésekkel jól irányítható a beteg a megfelelő szakellátásra.

A járóbeteg-ellátás a korábbi évi 70 millióról a Covid alatt visszaesett 55 millióra, most 62-63 milliónál tartanak. A várólistákról is szólt az államtitkár, aki szerint nem annyira borús a helyzet: 

most 40 ezren várnak műtétekre, miközben évente 240 ezret végeznek, vagyis átlagosan 60 napot kell várni.

A várólisták folyamatosan csökkennek, a központi várólista-előjegyzés digitális támogatása során össze fogják kötni a szolgáltatókat. Most kiküldik minden kórházigazgatónak a kérdést, felmérve, hogy mennyi náluk és az irányításuk alá tartozó kórházakban a várakozási idő.