2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 8o - 13o
Az ország 19 megyéjében

100 éves korában elhunyt Henry Kissinger, volt amerikai külügyminiszter

Tirex | 2023. november 30. - 09:30
100 éves korában elhunyt Henry Kissinger, volt amerikai külügyminiszter

Amerika vezető diplomatájaként és nemzetbiztonsági tanácsadóként is szolgált a Nixon- és Ford-kormányzat idején.

Annak ellenére, hogy Henry Kissinger már az 1970-es évek közepén elhagyta hivatalát, évtizedeken át amerikai vezetők generációi konzultáltak vele rendszeresen az USA külpolitikai ügyeiben.

Az általa alapított politikai tanácsadó cég, a Kissinger Associates szerda esti nyilatkozata nem közölte a halál okát - jelentette a BBC

George W. Bush volt amerikai elnök megemlékezésében azt mondta, hogy Kissinger halálával

az amerikai külügy az egyik legmegbízhatóbb és legmarkánsabb hangját veszítette el.

Henry Kissinger 1923. május 27-én Heinz Alfred Kissinger néven Németországban született, majd zsidó származása miatt 1938-ban családjával együtt az Egyesült Államokba menekült a náci Németországból. 1943-ban lett amerikai állampolgár, ezt követően három évig szolgált az amerikai hadseregben, később pedig a hírszerzésnél.

Miután megszerezte az alap-, mester- és doktori fokozatú diplomáját, nemzetközi kapcsolatokat tanított a Harvardon. Richard Nixon amerikai elnök 1969-ben nemzetbiztonsági tanácsadóvá nevezte ki, amely pozíció óriási befolyást biztosított számára az amerikai külpolitikában.

Kissinger a Nixon-kormány idején – majd később Gerald Ford elnöksége alatt – külügyminiszterként vezette a Kínával kapcsolatos diplomáciai erőfeszítéseket, segített tárgyalni az 1973-as jom kippuri háború befejezéséről Izrael és szomszédai között, és fontos szerepet játszott a vietnami háborút lezáró párizsi békeszerződésben.

Az évek során azonban Kissingert éles kritikák is érték azok részéről, akik azzal vádolták, hogy a Szovjetunióval való rivalizálást az emberi jogok fölé helyezte, és világszerte elnyomó rezsimeket támogatott, köztük Augusto Pinochet chilei uralmát.

Kissinger 1973-ban Nobel-békedíjat kapott Le Duc Tho vietnámi politikussal együtt, aki azonban visszautasította az elismerést. A vitatott kitüntetés a Nobel-bizottság két tagjának lemondásához vezetett – emlékeztet az Index

Bár Kissinger 1977-ben távozott a kormányzati szolgálatból, továbbra is gyakran nyilatkozott a közügyekről, az amerikai elnökök és törvényhozók gyakran kérték ki tanácsát. Különböző vállalatok igazgatótanácsában is tevékenykedett, valamint a külpolitikai és biztonsági fórumok állandó szereplője volt, 21 könyvet írt.

Kissinger májusban lett 100 éves, de még akkor is aktív maradt, többek között júliusban meglepetésszerűen ellátogatott Pekingbe, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A német származású volt amerikai diplomata connecticuti otthonában halt meg.