2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 9o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Itt egy újabb fideszes bohózat: megtalálták, ki a felelős a kórházak gazdasági problémái miatt

Zimon András | 2023. november 30. - 20:00
Itt egy újabb fideszes bohózat: megtalálták, ki a felelős a kórházak gazdasági problémái miatt

Azonnali hatállyal leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, Jenei Zoltánt: a kormány őt teszi felelőssé az ágazat „gazdálkodási problémái” miatt. 

Feltételezhetően a szektor eladósodása miatt Jenei Zoltán mellett távoznia kellett Tóbiás Tamás gazdasági igazgatóhelyettesnek és az OKFŐ más vezetőinek is – értesült több forrásból is a MedicalOnline.

A magyar kórházak adóssága sosem volt még olyan magas, mint október végén, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig kedden hozta nyilvánosságra, melyik intézmény mekkora összeget kaphat a számlái kifizetésére. Nagy a szórás: van olyan kórház, amelyik az adósságainak csak a 25 százalékára, de olyan is, amelyik a kifizetetlen számlák 95 százalékára kapott támogatást.

A Népszava szerint a kormány a 2020-ban kinevezett Jeneit okolja azért is, hogy az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról eddig nem éppen sikertörténet.

A lap októberben írta meg, hogy rekordadóssága miatt a legnagyobb hazai rehabilitációs intézmény már csak készpénzért kap gyógyszert és élelmiszert. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára pedig ma azt nyilatkozta, hogy az a kórház, amelyik csak a tartozásai negyedére kapott fedezetet, biztosan nem fog tud fizetni a beszállítóknak. Így egyes kórházakban akár gyógyszer- és élelmiszerhiány is előállhat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pont a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogy nem elfogadható, hogy a kórházak 35 milliárd forintos tartozással kezdik majd a következő évet, a kormány ezért keresi a felelősöket. Azt is mondta, hogy szerinte az önmagában nem lehet ok, hogy nagyobbak voltak az energiaköltségek, mint korábban – emlékeztet Jenei menesztése kapcsán a Telex.

Jenei Zoltán korábban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, majd az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági vezetője volt, később öt évig a Pécsi Tudományegyetem kancellárja lett, onnan került a Kórházi Főigazgatóság élére. Az OKFŐ főigazgatói feladatait mostantól Szondy Zita főigazgató-helyettes látja el megbízott vezetőként.

Fotó: Facebook